“Ройтерс”: Турция ще отмени визите за кипърските гърци, но няма да признае Кипър

Турция ще отмени визите за кипърските гърци, но това не означава официално признаване на Република Кипър, пише агенция “Ройтерс”.

Правителството е одобрило премахване на визите за гражданите на ЕС, показва решение, публикувано в държавния вестник. Това е част от споразумението за облекчаване на визовите изисквания за турски граждани и е един от 72-та критерия, които Анкара трябва да изпълни.
Източник на “Ройтерс” от Анкара потвърди, че решението важи и за Република Кипър, но това не значи, че тя ще бъде призната. Непризнаването на Кипър, който е част от ЕС, е един от най-големите проблеми в отношенията между Европейския съюз и Турция.
Кипър се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., въпреки че кипърските гърци гласуваха срещу обединението на острова.

Падането на визите за турски граждани е един от основните параметри в мигрантската сделка между Брюксел и Анкара, според която ЕС ще връща нелегалните имигранти, пристигащи през Егейско море, които нямат право на убежище в Гърция, и в замяна ще приема сирийски бежанци от Турция.
Според “Файненшъл таймс” в сряда Еврокомисията ще препоръча формално турците да получат правото на краткосрочен престой в Шенген без виза. Европарламентът трябва да гласува предложението през юни. Анкара още не е изпълнила всички условия, така че в средата на юни се очаква Брюксел да разпространи доклад за напредъка ѝ.

Една от най-големите пречки в отношенията на Турция с ЕС е отказа на Анкара да признае Кипър, който от четири десетилетия е разделен на две – северните части, окупирани от Турция и признати като република само от Анкара и южната част на Кипър – Република Кипър, която има международно признание.

С този нов ангажимент на Турция, гражданите на Република Кипър вече няма да се нуждаят от визи.

Кипър ще изчака преразглеждането на оценката на Европейската комисия в сряда, преди да направи някакъв коментар, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис за CNA.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*