Референдум 25 октомври 2015 за българите в чужбина

За електронно гласуване при произвеждане на избори и референдуми в България

Референдумът за дистанционното гласуване в България е национален референдум, който  ще се проведе на 25 октомври 2015 г., едновременно с поредните избори за местна власт.

Референдумът е назначен от президента на България Росен Плевнелиев с формулировката:

„Подкрепяте ли да може да се гла­сува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”

Посланикът на Република България в Кипър, г-н Христо Георгиев издаде заповеди за образуване на седем секции за гласуване за националния референдум в шест населени места на Република Кипър, както следва:

Никозия – две секции в посолството на РБългария в Кипър

Секция №13 (№ 291400150, 151), ул. „Константину Палеологу” №13 – (сградата на посолството);

Полис Хрисохус – № 291400152, ул.„Аг.Николау”, офис 102 (сградата на българското училище);

Пафос – № 291400153, ул.„Персефонис” №2 (сградата на българското училище);

Лимасол – №291400154, ул „Идалио” №17 (новата сграда на българското училище);

Ларнака – № 291400155, ул. „К.Калогера” №19, (сградата на училището Калогера);

Паралимни – № 291400156, ул. „Антони Пападопулу” №4 (сградата на сградата на синдиката СЕК).

Кой има право да гласува в националния референдум

Право да гласуват в националния референдум, който ще се проведе съвместно с местните избори на 25 октомври имат само българските граждани, които са навършили 18 години на датата на изборите, информират от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите трябва да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание лишаване от свобода и да имат постоянен адрес на територията на Република България не по-късно от 10 август 2015 г. включително – датата на насрочване на националния референдум.

Право да гласуват в националния референдум имат и българските граждани, които отговарят на посочените изисквания и се намират в чужбина в деня на провеждане на референдума.

Според данни от ЦИК, българите в чужбина ще могат да гласуват за референдума в 45 държави

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума в 45 държави по света, в които ще има 312 секционни избирателни комисии (СИК), като най-голям брой ще има в САЩ, Испания и Германия. Секциите в Турция ще бъдат само 21, докато на последните парламентарни избори броят им е бил 136.

Изборните секции в чужбина се определят въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната (електронни и на хартиен носител), както и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените, информират от ЦИК.

Поради проявен интерес на български граждани за гласуване в националния референдум на 25 октомври 2015 г. ще има секция за гласуване в Любляна. Откриване на секции са поискали и за Мароко – Рабат, Хърватия – Загреб, както и за Сърбия – Белград.

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Бюлетината за референдума ще изглежда така:

 бюлетина-референдум-образец

ЦИК утвърди образец на бюлетината за провеждане на национален референдум на 25 октомври. В лявата част е разположен въпросът: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?”, а в дясната част са възможните два отговора – „Да” и „Не”.

Въвеждането на възможност за дистанционно гласуване по интернет ще позволи не просто да реализираме своето право на български граждани и да гласуваме. То ще позволи да запазим нашата връзка с България и може да бъде първата стъпка към нашето по-активно участие в живота на страната ни.

Ние имаме мнение по въпроса за електронното гласуване и трябва да го изразим публично, за да бъде чут и нашият глас.

Очакваме ви на 25 октомври в разкритите секции в Кипър с лична карта или задграничен паспорт, за да упражните правото си на глас.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*