Разследването за Central Bank „се придвижва бързо”

Полицията прави оценка на материалите, иззети от Централната банка (CBC), като част от разследването, заради подадена жалба за изтеклите подробности във връзка със заемите на политиците.

“Разследването се движи бързо … властите оценяват съдържанието на твърдите дискове на компютрите”, заяви в четвъртък говорителят на полицията Андреас Ангелидес.

След като всичко приключи, резултатите от разследването ще се изпратят в офиса на главния прокурор.

Действайки по съдебна заповед, полицаите във вторник са претърсвали Central Bank във връзка с жалба за изтичане на информация за банковите заеми на депутатите.
Според полицията, случаят е свързан с нарушаване закона за личните данни.

Действията на полицията са след жалба, подадена от независимия депутат Захариас Кулиас .

В сряда управителя на Central Bank Христала Георгиаджи даде показания за полицията.

Въпросът излезе на преден план още през март след публикуването на списък с депутати и техните заеми при банката.

От 37 депутати в списъка, 19 дължат кредити на стойност от 51,2милиона евро, 13 от тези депутати имат необслужвани кредити на обща стойност от 35,3 млн.евро.

Общият им комбиниран залог възлиза на € 47,1млн. В допълнение, 20 от тези 37 депутати са гаранти на заеми на стойност € 72,9 млн.

В своето изявление Христала Георгиаджи каза, че в момента, такива списъци се правят и във Великобритания по отношение на видни политически личности.

Но разгневените депутати обвиниха Централната банка в изнудване на депутатите чрез изтичане на информация в пресата относно техните просрочени задължения по заемите.

CNA

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*