Работата за демонтиране на петролните инсталации в Ларнака трябва да започне

1-2Процесът на демонтаж и преместване на нефт и газовите инсталации в Ларнака е на път да започне, съобщи кмета на Ларнака Андреас Вирас.

Изпълнителят, италианската компания General Smontaggi ще инсталира специализирано оборудване, необходимо за отстраняването на резервоарите за нефт и почистването на района като предварителна мярка.

Първата фаза на проекта ще започне в началото на февруари. По време на първата фаза, която се очаква да бъде завършена в рамките от три до четири месеца, 137 000 кубически метра резервоари за съхранение на нефт и 7 км тръбопроводи ще бъдат демонтирани.

Втората фаза включва почистване на подпочвения слой на бившите инсталации. Тъй като няма ясна представа за течове, които могат да са се случили в миналото и до каква дълбочина почистването трябва да се направи, е изчислено, че тази част от работата ще отнеме повече време от първата фаза. Прогнозите са за повече от година до две.

Третата фаза ще включва, премахването на бетонните съоръжения на Ketap, които се използват от частни петролни компании.

В изявление кмета на Ларнака изрази задоволството си от началото на проекта. Подобно на управителя на Ketap, той каза, че очаква процесът да отнеме няколко години и за това иска да започне веднага.

„Като се вземат предвид тези данни, всички частни петролни компании трябва да планират да се преместят от нашата брегова линия възможно най-скоро. До 31 януари, 2017 г. министерски указ, предвиждащ преместването на течни горива и пропан-бутан от брега на морето“, каза Андреас Вирас.

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*