Първи учебен ден в Кипър! На Добър час, скъпи деца!

ΠτΔ – Εγκαίνια Πάρκου Ζώδιας Πολιτιστικό Κέντρο Πάρκου Ζώδιας, Γέρι, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Πάρκου Ζώδιας. // PoR – Inauguration of the Zodia Park Zodia Park Cultural Centre, Geri, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, addresses the inauguration of the Zodia Park.

Първият учебен ден за хиляди ученици от средните училища в Кипър започна днес/четвъртък.

Общо 46 479 деца се завърнаха в училище.

Президентът Никос Христодулидис, който беше в Acropolis Gymnasium, каза:

„Най-важното нещо за нас е да идвате на училище щастливи, че идвате на място, където учите, творите и развивате своите способности и умения.“

След изявлението, той разговаря с учениците за първия учебен ден.

Президентът попита учениците дали се радват, че се връщат в училище и поиска мнението им какво може да се промени, за да бъдат учениците по-щастливи. Освен темата за климатиците, беше повдигнат и въпросът за униформата, като младши ученик поиска да е с къси панталони.

Ученик от трета гимназия също попита президента дали има намерение отново да се промени изпитната система, като президентът отговори, че въпросът с два пъти годишно е решен.

Той допълни, че не искат образование, при което основната цел и стрес на учителите е да покриват материал. Освен това той добави, че оценката в края на годината няма да се определя само от зрелостните изпити, но и от други начини на оценяване, като участие в клас, обучение и др.

Друг ученик от същия клас попита президента как смятат да модернизират училищата. Той отговори, че в училище трябва да има и технологични средства, които да помагат на обучението.

Освен това президентът каза, че целта е професионалното ориентиране да започне от шести клас в основното училище, защото е важно учениците да имат контакт с професиите и да могат да развиват своите наклонности и умения.

През новата учебна 2023-2024 година ще работят общо 113 средни общообразователни училища, от които 62 гимназии, 36 лицея и 10 шестокласни училища със завършен среден и гимназиален цикъл, сочат предадени данни на просветното министерство.

Допълнително ще работят и пет вечерни гимназии-лицеи, записванията за които ще приключат в средата на септември.

Очаква се през 2023-2024 г. да учат общо 41 605 ученици, от които 24 160 в лицеи и 17 445 в гимназии с персонал от 6650 учители.

Шестнадесет технически и смесени училища също ще работят, посещавани от 4874 ученици и с екип от 684 учители.

Малките ученици ще се върнат на чиновете си от понеделник в 612 училища, от които 329 основни, 274 детски градини и 9 специални училища.

В училищата работят 7078 възпитатели, от които 4948 начални учители, 973 учители в детски градини и 1157 специални учители, назначени във всички училища.

Общият брой на учениците в начален етап е 64 748, от които 51 371 в основното училище, 12 853 в детските градини и 524 в помощните училища.

По данни на министерството тази година в училище ще влязат 9323 ученици при 9068 през миналата година.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*