Проучване ще подчертае недостатъците на наказателната система при пътните произшествия 

Министърът на правосъдието Йонас Николау призна в сряда, че без значение какво са направили властите през последните години за намаляване на смъртните случаи по пътищата, то не е достатъчно.

Николау присъства по време на представянето на ново проучване на правния отдел на Университета в Кипър (UCY), който поставя въпроса дали съществуващите санкциите са достатъчно възпиращи. Основната констатация на изследването е, че санкциите, без значение колко строги са по закон, са безполезни, докато нарушителите мислят, че няма да бъде хванати.

„Много е жалко, че въпреки усилията за намаляване на пътните сблъсъци, цифрите остават високи и основните причини остават същите“, каза той. Ето защо изследването, добави той, ще бъде използвано за формулиране на нова политика на превенция и наказание. Глобата за превишена скорост е сред най-ниската сред 18 страни от ЕС. Цифрите показват, че броят на пътните произшествия и смъртни случаи в Кипър е намалял с течение на времето, но броят на смъртните случаи от злополуки на пътя се е увеличил от 12,8 на 1000 произшествия през 1982 г. до 39 смъртни случая на 1000 произшествия през 2014 г. Кипър в момента се нарежда на 12-то място сред 28 страни от ЕС по отношение на смъртните случаи по пътищата. Най-често наказанието, наложено от съда е глоба, и много малко нарушители са лишени от техните свидетелства за управление. През 2014 г. от 28,962 признати за виновни за пътни нарушения, 98 на сто са били глобени, 0,03 на сто им е дадена условна присъда, 0.06 на сто са с присъда лишаване от свобода, а останалата част са им отнети шофьорските книжки.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*