Вакантно място за робство в Кипър

Министърът на труда Зета Емилианиду разпореди разследване на обявата за работа на пълно работно време с месечна заплата от 480 евро бруто, казаха от  неправителствената организация в подкрепа на имигрантските групи (KISA).

имигрантиСнимка с обявата на гръцки език обикаля социалните мрежи и съобщава, че се търси работник „за почистване на плевели, напояване, засаждане, подрязване, общо почистване, на пълно работно време, включително на национални празници и неделя” в района на Аг. Тримитиас в Никозия. Посоченият телефон е на цветарски магазин .

KISA охарактеризира обявата като „ вакантно място за робство”. Освен тази обява има и други и това се отнася за имигранти, работещи в сектора на земеделието и селското стопанство. От цветарския магазин казаха, че някой иска да опетни името им и че трябва да бъде чута и тяхната гледна точка.

Министерството на труда се е свързало с цветарския магазин и оттам са обяснили ситуацията, но не желаят това да става обществено достояние. Според KISA, „колективния трудов договор прави законно работата в сектора на селското стопанство със заплата от 455 евро на месец, от които една част отиват за социално осигурителни плащания, но от тях няма никаква полза, защото те нямат достъп до системата за обществено здравеопазване”. „В споразумението незаконно изисква служителите да са членове на един от синдикатите, където в повечето случаи, служителите нямат никакъв контакт с действителните синдикатите”, казаха от KISA. Освен това, имигрантите трябва да работят при ужасни условия далеч повече от 40 часа седмично, включително неделите и официалните празници.

От неправителствената организация помолиха Министерството на труда да извършват повече проверки и ги призова да преразгледат отново колективния трудов договор, за да се предоставят равни права за всички работници и служители без значение от техния етнически произход, статус и местоживеене.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*