Анастасиадис предупреждава за повторно излизане от преговорите

Президентът Никос Анастасиадис отправи предупреждение към Турция в петък, че отново ще се оттегли от мирните преговори, ако друг турски кораб бъде изпратен в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).

Кипърският президент замина за Атина в петък сутринта, където бе посрещнат от гръцкия премиер Алексис Ципрас. Президентът бе придружен от външния министър Йоанис Касулидис и говорителя на правителството Никос Христодулидис.

“Не е възможно да има диалог под заплахи и натиск, а вместо това трябва да има атмосфера на взаимно уважение и признание на суверенните права на Кипър, каза президентът Анастасиадис пред репортери в Атина. “Ето защо аз ще се въздържа от преговори, ако “Барбарос” се завърне в ИИЗ на Кипър.

Той добави: “От името на кипърския народ бих искал да благодаря на Гърция за тяхната подкрепа и помощ в намирането на решение на кипърския проблем. На свой ред Гърция може да очаква и подкрепата на Кипър в продължаващите усилия да се справи с хуманитарната криза, пред която страната е изправена. ”

По време на престоя си в Гърция, той ще се срещне и гръцкият президент Прокопис Павлопулос, лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, лидера на Реката, генералния секретар на Гръцката комунистическа партия, Деметрис Куцумба, лидера на партия Независими гърци Панайотис Каменос и с лидера наОбщогръцко социалистическо движение (ПАСОК )  Евангелос Венизелос.

В комюнике, издадено преди заминаването на Анастасиадис от Кипър, се посочва, че “двете страни ще обсъдят развитието на кипърския проблем, предвид очакваното възобновяване на двуобщностните разговори. Икономиката, въпросите, свързани с ЕС и регионалното развитие също ще бъдат включен в дневния ред на разговорите.”

Междувременно гръцкият премиер Ципрас заяви, че в близко бъдеще ще се проведе съвместно заседание на Кипър, Гърция и Египет в областта на енергетиката  в Никозия.

Президентът Анастасиадис се връща в Кипър в неделя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*