Предстои откриването на още пропускателни пунктове

Както се очакваше кипърските лидери се споразумяха на срещата си миналия четвъртък за отварянето на още пропускателни пунктове и свързване на мобилните телефони и електроенергийните мрежи, за да се помогне за възстановяване на доверието между двете отчуждени общности на разделения остров.

Интегриране на електроенергийната мрежа и свързване на мобилната телефонна мрежа се разглежда като не-чувствителни въпроси, които биха сближили кипърците в рамките на създадения климат на помирение.

В момента телефонните разговори между двете части на острова са пренасочен през Турция като международни разговори и изпращане на текстови съобщения е проблем, а интегрирането на електрическата мрежа ще помогне, когато едната страна страда от прекъсване на захранването.

Но лидерите се споразумяха също така, че повече пропускателни пунктове са необходими и се съгласиха, че трябва да се положат усилия, за да се отворят още две в Лефка, в западната част на острова, и в Дериния на изток.

Освен това в продължилата четири часа среща двамата лидери на разделения остров призоваха всеки, който може да има информация за възможни гробове на изчезнали лица да я сподели с Комитета за безследно изчезналите лица без колебание.

“Ние гарантираме, че тяхната поверителност ще бъде напълно спазвана. Ние вярваме, че това е хуманитарен дълг, който трябва да се изпълни “, казаха също в съвместно изявление президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ.

Двамата лидери подчертаха, че с течение на времето перспективите за намиране на безследно изчезналите лица става все по-трудно.

“Изцелението тази отворена рана възможно най-бързо е важно от гледна точка на облекчаване на болката на близките на безследно изчезналите лица. Въпросът за изчезналите лица е една от най-болезнените глави в историята на Кипър,” се казва още в изявлението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*