Правителството подписа договора за пристанището в Лимасол

Правителството и победителите в конкурс за комерсиализацията на пристанищните операции в Лимасол подписаха споразумението, което се очаква да донесе на Кипър  1,9 млрд евро през следващите 25 години. Правителството подписа договор за терминала за контейнери с Eurogate Interorient East Med Holdings както и с консорциума, воден от Dubai Ports World, който заедно с G.A.P. Vassilopoulos, ще отговарят за основните товари и морските транспортни услуги.

„Икономиката на страната започва нова ера” каза министърът на транспорта Мариос Деметриадис.

Сделката с трите консорциума ще генерира общо 1,9 млрд евро приходи през следващите 25 години. Правителството получи 10 млн. евро като такса при подписването.

Деметриадис каза, че с подписването на споразумението се очакват нови инвестиции както и нови работни места в частния сектор.
„Ние прилагаме модел, който е бил приложен във всички европейски и други страни и е особено успешен модел. Успяхме да привлечем големите пристанищни оператори”.
Той отхвърли предположенията, че комерсиализацията на операциите на пристанището може да доведе до увеличение на таксите от новите оператори, като добави, че правителството очаква спад в разходите за ползвателите на пристанището и подобряване на конкурентоспособността.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*