Концертът в реновираната крепост „Отело” във Фамагуста разпали духовете в Кипър

Тази вечер в наскоро реновираната крепост „Отело” ще се състои концерт, на който трябва да присъстват и двамата лидери – президентът на РКипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Аканджъ.

Концертът на двете общности е озаглавен „Музика под лунна светлина” с участието на „Кипрогениа”.

Идеята за концерта бе обявена вчера, след срещата на двамата лидери от специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде, като поредната крачка към изграждане на доверие между двете общности.

images-Othellos-Famagusta-15Тази новина обаче предизвика много критики от страна на кипърски политици и партии. Председателят на Парламента, Янакис Омиру рязко разкритикува идеята и присъствието на Анастасиадис в окупираните територии на Кипър. Той заяви, че присъствието в условия на военна окупация на кипърския президент не е уместно и смята, че ще създаде погрешно впечатление. Той каза, че оценява контактът с кипърските турци на всички нива, защото са част от процеса на преговорите, но представител на “официалната кипърска държава в събития в окупираните територии е друго нещо”.

Зелените коментираха, че Аканджъ би трябвало да предаде на Анастасиадис символичния ключ на града, но вместо това, той го кани за домакин на концерт в окупираните територии.

Гражданският алианс попита Анастасиадис дали ще свали знамето на Републиката от колата си по време на посещението си в северната част.

Те заявиха че вярват, че мерките за изграждане на доверие могат да култивират положителен климат, но решаването на кипърския проблем не зависи от такива действия. “Посещението на президента в северната … основно допринася за осъвременяване на режима на окупаторите”, казаха те.

Въпреки това, двамата лидери вече размениха „пиене на кафе” от двете страни на разделена Никозия през месец май.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*