По 6 години за Вергас и Мелекидис

Бившият кмет на Пафос Савас Вергас и шефът на Канализационни системи в града бяха осъдени в сряда на до шест години всеки във връзка с обвинения в корупция, свързани с изграждането на канализационната система.

Вергас и бившият директор на съвета за изграждане на канализацията на Пафос Ефтихиос Мелекидис се признаха за виновни за 11 и 12 обвинения, съответно, включително подкупи, корупция и пране на пари. Вергас потвърди, че е получил 520,000 евро в подкупи, а Мелекидис се призна за виновен за получаването на 498,000 евро.

И двамата са върнали на недвижимо имущество и парични средства в опит да получат снизходителност.

Четирима други са изправени пред съда във връзка с скандала. Те са бившият общински съветник от ДИСИ Йоргос Михаелидес, бившият съветник от ДИКО Ефстатиос Ефстатиу, бившият съветник от АКЕЛ Васос Василиуи настоящият  общински съветник от АКЕЛ Йоргос Шиалис. Те са изправени пред общо 42 обвинения.

Скандалът с изграждането на градската канализация излиза на бял свят през миналата година, след доклад, подаден от одитора на общината Одисеас Михаелидис, който говори за рушвети, искани от строителни фирми, за да им се осигурят договори и проектите им да вървят гладко.

Измамата е натоварила общината, а след това и данъкоплатеца, с допълнителни разходи, дължащи се на често ненужна допълнителна работа по проекта, който струва на общината 40 милиона евро над първоначалния бюджет.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*