Постигнат е напредък в четири от главите, каза Акънджъ

 

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ заяви, че е постигнат напредък в преговорите в четири от главите, а другите две глави ще бъдат обсъдени през втората половина на годината. В края на този процес, добави той, усилията ще бъдат насочени към постигане на споразумение относно правомощията на гаранта. Относно електричеството, според Акънджъ, ако временното свързване остане за постоянно, това ще е от полза за двете общности. Северната част е съгласна Кипърската гръцка страна да направи проверки под егидата на чуждестранни експерти. Все още остават законови пречки по въпроса за телефонните разговори, но Акънджъ изрази готовност да свика заседание за промяна на правилата.
Той заяви, че кипърската турска страна се подготвя за хармонизация с европейското законодателство и че кипърските турци искат да живеят в мир и демокрация. Разрешаването на кипърския въпрос е дълг на нашето и на следващите поколения. Акънджъ отново подчерта, че той и президентът Анастасиадис са от едно поколение и че тези усилия за намиране на решение са вероятно последните за тяхното поколение.
Лидера на кипърските турци заяви: „Днес решението е по-трудно, отколкото е било преди десет години, а през следващите десет години обединението може да е още по-трудно, а може би и невъзможно”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*