Покана за участие във форум: „Мисията учител по български език в многоезична среда“

“Предели на (не)възможното“, Атина, 29-30.03.2024

Бихме искали да Ви поканим да участвате в международния българистичен форум, който организираме в Атина, 28-31 март 2024 г., под надслов „Мисията учител по български език в многоезична среда. Пределите на (не)възможното“ – отворена дискусионна среща за университетски преподаватели, лектори, училищни ръководители, учители, родители и студенти.

Срещата ще се проведе в смесен формат – присъствено и онлайн.

Срок за заявки: 18.03.2023 г.

Прилагаме материали с информация за събитието. Можете да участвате с презентация / доклад или като гости в дискусията. За целта попълнете формуляря за заявки: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxCvwM09DGPkhDlE40BZluDeD-JtjTVE8x9-fqyeMR39ThcQ/viewform

Facebook Event: https://fb.me/e/5NGOcWpnR

Форумът е част от проекта на Атинския университет „GraecoΒulgarica – Български културен калейдоскоп през гръцки поглед. Първи срещи“ в рамките на Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“ и се осъществява в сътрудничество с Център “Селимински”.

Фокусът на срещата е насочен към актуалните теми за преподаването на български език в българските неделни училища извън страната и в училищните системи в приемащите страни. Ще бъдат обсъдени различни аспекти: трудности, натрупан опит, добри педагогически и управленски решения, перспективи. Поставяме акцент върху значението на знанието на български език и свързаните с него компетентности за професионална реализация на младите. Желателно е представените доклади и презентации да имат дискусионен, критичен характер, да представят конкретни казуси от практиката.

Предвижда се да бъде публикувано издание с подробни резюмета на  докладите, презентациите и сценариите за открити уроци от форума.

Ще бъдат връчени и изпратени сертификати за участие.

Теми на сесиите:

1–ва сесия – Срещата с (не)познатия български език в началните класове на неделните училища

2–а сесия – Знанието на български език и култура като умение и „инструмент“ за професионална реализация на ученици и студенти

3–а сесия – „Малките езици на големия „пазар“. Или защо детето ми да учи като чужд език български, а не …ски?

4–а сесия – Методика и техники на преподаване и усвояване на (не)родния език и художествено слово в „чужда“ среда

В програмата сме предвидили посещение на театрална постановка – “Римска баня” на Станислав Стратиев, и литературна вечер, посветена на Валери Петров.

Ще се радваме да се видим на живо или онлайн.

Участието Ви ще бъде радост и чест за нас!

Оставяме и телефон за директна връзка.

Поздрави, Генчо Банев

Лектор по български език и култура в Атинския университет

gbanev@slavstud.uoa.gr, +30 6972367469 (viber, whatsapp)

Мая Лунголова

Председател на Център “Селимински” – БНУ “Васил Левски”

seliminski.ecc@gmail.com, +30 693 608 0058 (viber)

Forum_Athens_2024_program

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*