Парламентът прие дългоочаквания закон за кремацията

Години, след като за първи път бе внесен дългоочаквания законопроект, регулиращ кремацията, бе приет от парламента в четвъртък.

Гласуването от народните представители беше единодушно.

Лицата, които желаят да бъдат кремирани трябва да регистрират своето желание докато са живи, а не след смъртта от своите близки. В допълнение, за да бъде валидно това желание, човека трябва изрично да посочи, че това предпочитание е негово изключително право.
Новият закон регламентира процедурите за кремация, както и въпроси, свързани с лицензирането на крематориумите, погребалните агенции и доставката на пепелта на роднините.
Разрешението за кремация ще се подписва и получава от областен служител, в чийто район се намира лицензирания крематориум.

Депутатът от АКЕЛ Янос Ламарис каза, че кремацията е трудна тема, като се има предвид консервативния характер на кипърското общество.
По време на обсъжданията на законопроекта, Църквата е изразила несъгласие с процеса на кремиране, но заявиха, че тяхната позиция не произтича от църковна доктрина, а по-скоро от необходимостта да се „запази традицията”.

Опцията за кремация е особено популярна сред чужденците, живеещи на острова, а и сред европейските страни като цяло, това освен, че е личен избор има и практически съображения като липсата на гробищни места и високата цена на репатриране на тялото.
Кипър и Малта в момента са единствените членове на ЕС без крематориуми.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*