Нов закон прехвърля нотариалните заверки към центровете за обслужване на граждани

Нотариалните подписи за заверка на документи вече ще се извършват в центровете за обслужване на граждани, предвижда закон, внесен за гласуване в парламента, съобщиха от МВР в сряда.

Преди това тези заверки се извършваха от нотариуси в целия остров или в различни държавни служби.

Министерството заяви в сряда, че 200-те сега сертифицирани нотариуси ще продължат да изпълняват задълженията си до пенсиониране, но няма да се правят други назначения.

Министерството каза, че заместващото законодателство установява предпазни мерки за ограничаване на нередностите и незаконните действия чрез сертифициране, като фалшиви сертификати, водещи до незаконно присвояване на чужда собственост или проблеми с конфликт на интереси с лица, поддържащи офиси, предлагащи услуги.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента за обсъждане и гласуване.

Освен това министерството определи нови такси за подписи и/или печати от заверяващи лица. Таксите вече се основават на броя на страниците в документа, а не на броя на подписите, както беше преди.

Максималните такси, независимо от това колко пъти един и същ подпис/печат се появява в целия документ, са определени, както следва: до две страници: 5 €, от три до десет страници: 10 €, от 11 до 100 страници: 25 € и от 101 страници и повече: €40.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*