Опитът на Ердоган да избегне кипърския посланик се обърна срещу него

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе оставен в изолация след като опитите му да блокира присъствието на кипърския посланик на прием в Кувейт бяха провалени.

Ердоган настоявал кипърският посланик в Кувейт Паникос Кириаку да не присъства на приема, даден там в негова чест по време на официалното му посещение по-рано тази седмица.

Но дипломатическия инцидент постигна обратен ефект, рефлектирал върху Ердоган, каза Александрос Зенонос, постоянен секретар на Министерството на външните работи за държавното радио в четвъртък.

“Приемът беше даден във вторник и в съответствие с обичая, почетното лице трябва да се ръкува с емира на страната и всички негови гости”, каза Зенон.

“Ердоган не пожелал да се ръкува с посланика ни Паникос Кириаку и поискал кипърският представител, както и арменският да не присъстват.”

Кувейтските власти тогава се свързали с кипърския посланик и го помолили да не присъства на приема, но Кириаку протестира и по-късно бе подкрепен от своите колеги от ЕС, които също изразиха осъждане на позицията на Ердоган.

Според дипломатическите източници, всички посланици, които са се съгласили да присъстват на приема, не са се ръкували с него – нещо, от което турският президент не е останал никак доволен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*