Помощ за кипърските производители на цитрусови плодове от ЕС

Кипърските производители на цитрусови плодове ще бъдат сред получателите на средства на спешна помощ, които са дадени на земеделските производители, засегнати от руската забрана, наложена през август миналата година на европейските хранителни продукти.

Досега ЕС не включваше цитрусови плодове в списъка си на засегнатата продукция от забраната. Мерките, които бяха определени от Европейската комисия през септември бяха одобрени вчера от кабинета и покриват портокали, клементини и мандарини.

Земеделският министър Никос Куялис обяви преди две седмици, че производителите на цитрусови на острова ще бъдат включени в средствата за помощ на ЕС, след настояването си по време на срещата на министрите на земеделието на ЕС през ​​септември.

В Кипър ембаргото до голяма степен засяга цитрусовите земеделски производители, тъй като от 13,5 мил.евро  в износа за Русия, 10.7 мил.евро се отнасят до цитрусови плодове.

В Министерството на земеделието обявиха, че мерки се отнасят за 18 620 тона от ранното прибиране на реколтата (беритба на зелено) на мандарини и портокали.

Мерките обхващат членове, както и не са членове на организации на производителите и процентът на компенсация, в размер на 50 и 100%, се определя от регулации според различни категории.

 

Министерството призова производителите да кандидатстват за помощта, до 31 декември.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*