Нова мода за изнудване през социалните мрежи в Кипър

Полицията предупреждава да не се поддавате и да не изпращате никакви пари

Полицията предупреждават гражданите да бъдат внимателни, когато са на линия в социалните мрежи. Няколко оплаквания за нов вид изнудване в Кипър предизвика разследване на случаите на кибертормоз и заплахи, ако не жертвите не си платят. В разговори в чата с мъже, жените са приканени да се поразсъблекат, а след това изнудвани, че видеозаписите ще бъдат качени, ако не си платят.

fbКак се случва? Във Facebook, непознат мъж иска да чати с непозната привлекателна жена. Натискайки „Приемане”, се влиза в друга социална платформа, която позволява видеонаблюдение и запис на въпросната дама. След малко тя е неприятно изненадана от съобщение, че ако не си плати, записът ще бъде качен в социалните мрежи.

Полицията съветва потребителите да блокирате всякакви подозрителни профили и приятелства или да ги изтриете, да деактивирате своя профил и сметки най-малко за две седмици, за да не могат да бъдат проследени от измамниците и определено да не изпращате никакви пари.

Препоръчва се също да не отговаряте  на всички тези покани за чат и видео обаждания от непознати. Ако се притеснявате, че сте станали жертва на онлайн заплахи, свържете се със службата за борба с Cyber ​​Crime на тел. 22 808 200.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*