Никос Анастасиадис ще се срещне с Акънджъ на вечеря в понеделник, 16 април

Президентът Никос Анастасиадис в четвъртък вечерта информира лидерите на партиите за предстоящата неформална среща с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Говорейки на репортери след събиранията в президентския дворец, правителственият говорител Продромос Продрому заяви, че „вечерята ще е неофициална, тъй като не е част от преговорите. Като такива, лидерите ще бъдат свободни да повдигат всякакви въпроси“.

Целта на вечерята, добави Продрому, е да проучи възможността за възобновяване на преговорите за обединение.

Неформалната вечеря в понеделник вечер ще бъде първият път, когато лидерите на двете общности ще се срещнат лице в лице след разпадането на преговорите в Кранс – Монтана, Швейцария през юли миналата година.

„Целта на вечерята е да подготви почвата за възобновяване на преговорите“, каза Андрос Киприану от Акел.

„Трябва да можем да кажем на генералния секретар на ООН, че сме готови да започнем преговори“.

Авероф Неофиту от Диси каза, че партията му подкрепя решението на Анастасиадис да проведе неофициална среща с кипърския турски лидер.

„Надяваме се, че ще се появи нов процес за кипърския въпрос. Винаги, когато има задънена улица, трябва да си търси изход от нея“, добави той.

Лидерът на Дико Николас Пападопулос заяви, че не може да бъде оптимист за резултата от вечерята, предвид агресивните изявления на турски официални лица и служители.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*