Битка за спасяването на вековни дървета в Никозия

Жителите на Ларнака Avenue в Никозия са загрижени за спасяването на  вековните дървета, които са били определени за изсичане.

Изсичането на вековните кипариси е част от плана на правителството за разширяване на булевардите Ларнака, Агланджа и Фамагуста – изграждане на четири платна.

kiparisiaДесетки вековни кипариси вече са маркирани със знака „Х” и предстои да бъдат отсечени.

Живущите в тези райони са изпратили до момента десетки писма на всички, които биха могли да помогнат за опазване на дърветата, проведени са срещи с депутати и политически партии, но без резултат.

Единствено Зелената партия подкрепя исканията на гражданите за опазване на вечнозелените кипариси, другите са симпатизанти, но в същия момент подкрепят проекта за разширяване на булевардите и изсичането на дърветата.

Дърветата са били засадени преди повече от век от британските колонизатори.

Правителството настоява, че проектът за разширяване на пътя на тези три булеварда е необходим, като обясняват, че третата лента всъщност ще бъде за линия на градските автобуси.

Жители на булевард Ларнака патрулират и в случай, че засекат отсичане на дървета, веднага ще предупредят Зелената партия. С увереност защитават своите дървета, и казват, че те са част от техния живот. Настояват дърветата да бъдат запазени и включени в проекта, а не отсечени, а булевардът оголен и променен.

Защитниците на проекта смятат обаче, че включването на дърветата в проекта ще ги превърне в опасност при ПТП и предлагат на тяхно място да бъдат засадени друг вид дървета от по-нисък вид.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*