„Невежество и стереотипи”

г-жа Елиза Савиду

Така определи омбудсманът на Кипър г-жа Елиза Савиду скандалния случай с болен от ХИВ английски турист в Пафос

“За съжаление, елементите на случая разкриват дълбоко вкоренените, широко разпространени и изключително упорити предразсъдъци, свързани с това заболяване и се основават на невежеството и липсата на информация, дори и от здравни специалисти”, заяви  омбудсманът на Кипър, г-жа Савиду.

Дискриминацията, нарушаването на медицинска тайна за съжаление все още води до социална изолация на болните от ХИВ.

Вчера тръгна разследване от Министерството на здравеопазването и медицинската асоциация заради случая с британски турист болен от СПИН, на който му беше отказана медицинска помощ и бе изхвърлен от хотела си в Пафос.

HIV-AIDS_blocks-300x225Малко предистория:  Човекът се наранил, но отивайки за обработка на раната в частна клиника, предупредил, че е серопозитивен. Лекарят съобщава това в хотела, където е отседнал туриста и ръководството го помолило веднага да напусне. Туроператорът му се опитва да помогне в създалата се ситуация и в крайна сметка един хотел го приютява, като уреждат и преглед от лекар.

Г-жа Савиду настоява, че здравните специалисти носят отговорност за опазване на лекарската тайна и предоставяне на здравни услуги и на такива хора, както в държавните, така и в частните здравни заведения. Освен това, зачитането на човешките права на носителите на ХИВ е основно задължение на държавата като цяло, каза тя.

“Всяко действие, което нарушава доверието между лекар и пациент е голям удар за здравето на пациента и системата за обществено здравеопазване”, пише в изявлението й.  Поведението на медицинските лица, които в момента се разследват, показва пълно невежество за заболяването и петнят имиджа не само на ангажираните професионалисти, но и на Кипър в международен план, добавя тя.

По случая предстои пълно разследване и дисциплинарни мерки, за да се изпрати ясно послание, че подобно поведение няма да бъде толерирано.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*