Мустафа Аканджъ се опитва да разсее притесненията за собствеността

Лидерът на кипърските турци Мустафа Аканджъ в сряда се опита да успокои страховете на живущите на север за споразумението с кипърския президент Анастасиадис  за зачитане правата на собствениците и текущите потребители.

По време на брифинг закуска с кипърските турски медии, Аканджъ се опита да облекчи загрижеността по редица въпроси за имотите на заселниците.  Специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде заяви през седмицата, че е имало редица погрешни схващания за това, което се случва в разговорите, особено в кипърските турски медии.

Аканджъ бе обвинен, че обсъжданията са обвити в мълчание.  Миналата седмица лидерите се съгласиха, че правото на собственост ще бъде спазвано че независимата комисия по имотите ще реши в кои случаи има  основания за замяна или обезщетение.

Преговарящите от двете страни в момента работят върху специфични критерии.

По време на брифинга, Аканджъ увери, че ще бъдат зачетени човешките права на всички.

Правото на индивидуална собственост винаги е съществувало, но 40 години живеене на едно и също място също е важно, каза той. “Промяната е болезнена”, добави той.

Той говори за редица конкретни стъпки, които са били предприети, за мерките за изграждане на доверие (за укрепване на доверието), включително обмена на информация по отношение на минни полета, премахването на “виза фишове” на пропускателните пунктове, усилията за присъединяване към електрическите и телефонни мрежи и предложения за откриване на нови контролно-пропускателни пунктове.

“Нашата цел е да постигнем резултати и няма да пришпорваме процеса”, каза той, имайки предвид заблуждаващите съобщения в медиите. “Оставаме ангажирани за двузонална, двуобщностна федерална страна.”

Лидерът на кипърските турци говори и за големия напредък, който бе постигнат по отношение на управлението и разпределението на властта, и за ротационното председателство. “Този въпрос е неизменна част от нашето политическо равенство”, каза той.

Имоти, територия и гаранции ще бъдат сред последните позициите, които трябва да бъдат обсъдени, с издаването на гаранции, договорени с участието на трите гаранти Гърция, Великобритания и Турция.

“Разбира се, всички тези въпроси ще бъдат обсъдени, когато му дойде времето. Нашата свобода, политическото равенство и сигурност са изключително важни за нас”, каза той

Коментирайки публикации, че от северната част заселници ще бъдат изпратени обратно в Турция, той заяви, че информацията не е вярна.

“Не сме обсъждали някакви проценти, карти, села, места или зони”, каза той.

 Той също така се опитва да успокои кипърските турци, че процесът е под егидата на ООН, а не от ЕС.

Лидерът заяви, че има подкрепата на Турция за процеса, но без намеса. “Турция също се нуждае от това решение”, каза той.

“ЕС , Турция и Гърция искат решение, Съветът за сигурност на ООН искат решение, но кипърските гърци и кипърските турци са главните действащи лица.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*