Мустафа Аканджъ направи отчет на 100-те дни управление

„Последните три месеца на годината са много важни за Кипър”, каза Мустафа Аканджъ на пресконференция, на която отчете своите 100 дни като лидер на кипърските турци

Седемте му срещи до момента с кипърския президент Никос Анастасиадис бележат напредък в преговорите за разрешаване на кипърския проблем.

Говорейки по време на пресконференция за дейността на първите 100 дни от избирането му, г-н Аканджъ каза, че съдбата на отделни села, карти и квоти до момента не са били обсъждани, въпреки че в пресата до момента е изнесена различна и противоречива информация.  „Всички знаем до какви проблеми ще доведат тези обсъждания, преди да им е дошло времето”, заяви той.

отчет 100 дни-АканджъОтносно гаранции за живущите в окупираните територии, той заяви, че това е международно споразумение. Неговото желание е всички в Кипър да живеят в мир и сигурност. Тези въпроси ще бъдат обсъдени в края на преговорите и не са предмет на дискусия сега.
По въпроса за срока за постигане на такова споразумение, той заяви, че решение може да бъде намерено в рамките на месеци, и че има необходимата воля и решимост.

Лидерът на туркокипърци заяви, че следващия май ще има парламентарни избори в южната част на Кипър, и ако до май не се постигне някакво сериозно развитие, преговорите могат отново да се проточат.

През септември, лидерът на туркокипърци ще има среща с генералния секретар на ООН в Ню Йорк и тогава ще има по-ясна представа накъде вървят нещата.

С турския президент Ердоган не били обсъждали въпроса за гаранциите, но заяви, че турският президент е доволен от хода на преговорите.

В отговор на въпроси дали трябва хората да бъдат разтревожени за имотите си, той заяви, че подкрепя “правото на собственост”, дадено от СКТР. След установяване на критериите по въпросите за собствеността, няма нужда да се предизвиква паника и никой няма да бъде ощетен, отговори той.
Според него, обемът на газ в изключителната икономическа зона на Кипър, не е достатъчен за износ. Количествата, които са били открити досега, каза той, може да отговорят на нуждите от енергия на острова в следващите 120 години.

Тревожната обстановка в региона в момента е пример за разпадане на  цели държави и намирането на федерално решение за острова би било добър пример.
По отношение на укрепване на доверието, той заяви, че премахването на „визите” за преминаване от едната част в другата е довела до увеличение на преминаващите през последния месец с 3000 души, но не е сигурен дали това е вследствие тази мярка.
Минните полета са все още открит въпрос, но той отговори, че от 28-те полета, за 25 няма никакъв риск, а останалите три са във военна зона, като две от тях са оградени с бодлива тел.

Позовавайки се на въпрос за халуми, г-н Аканджъ каза, че процеса на даване на права се очаква да бъде завършен в рамките на шест месеца и за да се увеличи производството, трябва да се увеличи производството на овче мляко. Погрешно е да се използва мляко на прах за производство на халуми, отбеляза той, като каза, че правителството трябва да подпомогне фермерите с 35 млн.евро и очакват подкрепата на ЕС в това отношение.
По материал на CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*