Месеците до края на годината са решаващи за разрешаване на кипърския проблем

До края на годината предстоят няколко срещи между лидерите Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ, а срещите са от решаващо значение в процеса на преговорите за разрешаване на всички спорни точки

Специалния съветник на генералния секретар на ООН в Кипър, Еспен Барт Ейде даде изявление за последните им срещи този месец, като даде оценка на напредъка и говори за усилената работа по преговорите, която трябва да продължи, защото „все още има много да се направи”.

kipyr_html_6d621710И двамата лидери, насърчени от постигнатия напредък, смятат, че следващите месеци са от решаващо значение за процеса. Те ще се срещнат отново в понеделник на 12 октомври и 30 октомври 2015 г., като заявиха ангажимента си „да работят неуморно, за да се постигне цялостно уреждане възможно най-скоро.”

Вчера в изявление, президентът на РКипър г-н Никос Анастасиадис заяви, че са „решени да работят усилено, така че възможно най-скоро да се намери приемливо споразумение за двете общности.

В изявления за пресата при завръщането си в президентския дворец от старото летище в Никозия, където присъства на преговори с лидера на кипърската турска общност, г-н МустафаАканджъ, президентът Анастасиадис заяви, че на току-що проведената среща с Аканджъ са определени допирните точки по които имат различия,  за да могат след това да се съсредоточат да създадат условия, които позволяват да се говори за глобално уеднаквяване по същите.

Запитан дали на срещата е обсъждан въпроса за собствеността, който вълнува хиляди гръцки кипърци, той отговори, че това е един от съществените въпроси, който до ноември трябва да бъде решен.

М. Аканджъ заяви пред техните медии, че преди изборите през май 2015-та желае да види постигане на цялостно решение по всички въпроси и определи настоящата среща като конструктивна. Лидерът на туркокипърци заяви, че е оптимистично настроен и добави, че разговорите са били ползотворни, а не игра на думи или обменяне на обвинения, както в миналото. Той заяви, че очаква по-бавен напредък по темата със собствеността, която е изключително трудна.

Запитан за ротационното председателство, той отговори, че то е неизбежен резултат от „политическо равенство” и отбеляза, че кипърските турци настояват по този въпрос, но все още няма споразумение.

Запитан за посещението на делегациите на АКЕЛ  в окупираните територии, той заяви, че са важни поуките от миналото и посланията, за да се създаде едно ново бъдеще.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*