Македония обяви извънредно положение, мярка срещу прииждащите емигранти от Близкия изток

Хилядите бягащи от конфликта в Близкия изток хора се надяват да хванат от Гевгели един от трите влака, които пътуват към Сърбия всеки ден. Оттам те имат за цел да влязат в Европейския съюз през Унгария.

Днес македонската полиция използва сълзотворен газ срещу мигранти

Най-малко осем души са били ранени при сблъсъците

Македонската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди мигранти, които се опитват да влязат в страната от Гърция, съобщи Би Би Си.

Това се случва само ден, след като страната обяви извънредно положение в два гранични региона, за да се справи с наплива от имигранти, по-голямата част, идващи от Близкия изток.

мигрантиГолям брой бежанци прекараха нощта на южната граница на Македония и се опитаха да изтласкат полицаите и да нахлуят в страната на сутринта.

Балканската държава се превърна в основен транзитен пункт за мигранти, опитващи се да достигнат северните страни членки на ЕС. Около 44 хил. души са преминали през Македония през последните два месеца.

Най-малко осем души са били ранени при сблъсъците на границата с Гърция, предаде Асошиейтед прес.

Освен сълзотворен газ, полицаите са използвали и шокови гранати, за да се справят с напиращите мигранти, които пък хвърляли камъни срещу органите на реда. Медицински персонал от организацията „Лекари без граници“ е пристигнал на мястото на инцидента малко след това, за да се погрижи за пострадалите.

Хаотични сцени имаше на гарата в македонския град Гевгелия в последните няколко седмици, след като мигранти се опитваха да се покатерят върху влакове, в опит да стигнат до Сърбия.

емигрантиПолицията, подкрепена от бронирани коли, разпъна бодлива тел над железопътната линия, използвана от мигрантите, за да преминават пеш от Гърция в Македония.

Около 3000 души живеят в буферната зона между Македония и Гърция,

те спят на открито и живеят с надеждата, че Македония ще отвори границата си.

“Военните стоят тук, за да ни спрат, но ние всички сме цивилни, нямаме оръжия, но ето че там стои армията и не ни позволява да минем. Тук има много деца, които страдат от студа, от недостига на вода и храна. Това е истински срам, срам за човечеството”, разказва Даим, бежанец от Дамаск, Сирия.

Източник: Би Би Си

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*