Любопитно: Защо караме от лявата страна на пътя във Великобритания и Кипър?

Непознатата история

Въпреки, че в Гърция, както и в повечето страни по света, се кара от дясната страна на пътя, в Обединеното кралство, както и в бившите му колонии като Кипър, колите се движат в противоположната страна, а воланът се намира в десния край на купето. Но защо се случва това?

През Средновековието конниците са яздели от лявата страна на пътя, за да имат свободна дясна ръка (тъй като повечето хора са десничари), за да могат да извадят меча си, в случай че се натъкнат на разбойник.

Тази конкретна практика приема формата на “закон” през 1300 г. сл. Хр. с указ на папа Бонифаций VIII, който обявява, че всички поклонници, пътуващи до Рим, трябва да пътуват отляво.

Как беше утвърдено шофирането вдясно?

Движението на карети и каруци от лявата страна на пътя обаче затруднява изчисляването на разстоянието между тези, идващи от другата посока.

Във Франция декрет от 1792 г. изисква движението да се извършва отдясно и Наполеон по-късно налага това правило във всички територии, които е завладял.

За разлика от тях, Великобритания – твърд противник на Наполеон Бонапарт – упорито отказва да приеме промените, като същевременно налага своята система за движение в ляво и в своите колонии.

През 20-ти век е имало инициатива за хармонизиране на правилата за движение по пътищата в Европа, като много страни са изоставили системата за ляво движение, приемайки дясната страна.

Заслужава да се отбележи, че през 2009 г. Самоа стана една от малкото нации, които, докато караха от дясната страна, започнаха да шофират от лявата страна на пътя.

В колко държави карат от лявата страна на пътя?

Повечето държави в света – общо 165, карат автомобилите си от дясната страна на улицата, докато останалите 75 шофират отляво. Много от тези 75 държави в момента са част от Великобритания или са били тяхна колония. В това число са Австралия, Ирландия, Ямайка и Нова Зеландия. Япония и Хонг Конг също карат от лявата страна на пътя. Канада, една от най-големите държави в света, която в миналото е карала отляво, но прехвърля шофирането от дясно, за да съвпадне с шофирането на Съединените щати с идеята да направи преминаването на границата много по-лесно и опростено. Много страни по света са направили подобни промени заради съседни държави.

Въпреки че Япония никога не е била част от Британската империя, британците оказват значително политическо и икономическо влияние, включително подкрепа в изграждането на урбанизирана инфраструктура. През 1924 г. Япония самостоятелно със закон налага движение от лявата страна на пътя, вероятно продиктуван от британските стандарти.

През 20-ти век много държави преминават от лявата страна на движение към дясната. Швеция, например, успява да направи промяната през 1967 г. и в деня на самата промяна целият частен транспорт е спрян за пет часа, за да се пренаредят всички пътни знаци. Отнема цял месец, за да се направи пълната смяна. Швеция намаля ограничението на скоростта, за да помогне на шофьорите да се адаптират с възможно най-малко неприятни последствия.

В заключение, 35% от населението на земята шофира отляво.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*