Лавров: Без срокове за разрешаване на кипърския проблем

Всеки опит да се налагат разписанията и срокове за разрешаване на кипърския проблем, няма да бъдат продуктивни, заяви руският външен министър Сергей Лавров днес, след среща с кипърския си колега Йоанис Касулидес.

Лавров заяви на съвместна пресконференция, че Москва следи отблизо развитието на кипърския въпрос и е наясно с позициите на двете страни и че те биха опитали да организират среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

„За съжаление такава среща не можа да се състои” отговори руския външен министър на въпроса на кипърските турски журналисти.
Акънджъ отказа да се срещне с Лавров на неутрално място, около демаркационната линия в столицата, защото искаше да проведе разговори в неговия “президентски дворец” – нещо, което руската страна отказа като въпрос на принцип.

Лавров изясни, че след инцидента от миналата седмица с руския самолет, отношенията между Русия и Турция вече не могат да бъдат „бизнес, както обикновено”.
В допълнение, Лавров посочи разширяването на икономическите отношения между Кипър и Русия в рамките на плана за съвместни действия 2015-2017 г. договорено в Москва през февруари. Бяха обсъдени и икономически въпроси и по-специално засилване на износа от Русия към Кипър и обратно, така че връзките в този сектор да се засилят.
След разговорите с Касулидис, Лавров ще се срещне с председателя на парламента Янакис Омиру, а по-късно ще проведе разговори и с Архиепископ Хризостом. След това той ще присъства на обяд с президента Анастасиадис в руското посолство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*