Конференцията в Женева приключи без успех

Историческата конференция за разрешаване на кипърския въпрос, която се проведе в Женева, приключи без постигането на пробив, но дискусиите ще продължат следващата седмица.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази убеденост, че участниците във форума са решени да направят „последно усилие“ за намиране на решение. Към момента обаче не е определена точна дата за нова среща на външните министри на страните гаранти – Гърция, Турция и Великобритания. Не е ясно и защо петъчната сесия няма да се състои, но президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес и специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде ще дадат пресконференция по-късно в петък.

Ще се свика група от „заместници“, които ще започнат работа следващата седмица, на 18 януари, натоварени със задачата за определяне на конкретните нерешени въпроси и инструментите, необходими за разрешаването им.

Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз към Службата на ООН в Женева Петер Сьоренсен ще бъде представителят на ЕС в работната група, която ще започне своята работа на 18 януари.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*