Първата среща от преговорите в Женева протече в „добър климат“

Първата, ръководена от ООН среща в Женева приключи вчера вечерта, на която бяха обсъдени въпросите за собствеността.

Лидерите обсъдиха шестте разногласия, които имат по темата за собствеността, включително въпроса за критериите, които ще бъдат използвани, за да се реши кой какво получава обратно в случай на обединение. Най-широката рамка на споразумението вече е постигната, като се предвижда създаването на специален комитет, който ще преценява кои от петте средства ще бъдат приложени във всеки конкретен случай. Петте средства са: реституция, размяна/замяна, компенсации, частична реституция и алтернативна реституция.

Един от най-спорните въпроси в главата за собственост е, кой получава правата за  имота: текущия потребител или законния собственик? И по какви критерии ще се определи това.

Два такива критерии, обсъдени вчера се отнасят до обстоятелства, когато е налице „значително подобрение“ на имота или някой има „емоционална привързаност“ към един имот. Кипърската страна иска смисъла на „емоционална привързаност“ да се определя от решенията на Европейския съд по правата на човека, докато кипърската турска страна иска да види ясни разпоредби, установени от това колко години бежанец, например, трябва да е живял в имота, преди те да могат да претендират за емоционална привързаност към него.

Въпреки това, според източници, след четири часа дискусия между двете страни, няма голям пробив върху темата.

Преди следобедната сесия, Анастасиадис се срещна с членовете на Националния съвет за да обсъди въпросите за сигурността и гаранциите. Двамата лидери се разбраха основните точки по този въпрос да бъдат обсъдени на многостранна конференция в четвъртък, ако всичко върви по план.

Преговорите се провеждат под егидата на специалния съветник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.

Срещите им от 9 до 11 януари ще се проведат от 9:00-13:00 часа местно време и 18:00-20:30.

Двамата лидери са имали предварителна среща в неделя в Женева, на която те решиха, че ще се проведат шест срещи и ще обсъдят глави от преговорите в следния ред:

1.Имоти, 2.Управление и сигурност (гаранции), 3.Икономика / ЕС, 4.Финансиране, 5.Територия, 6.Имоти(нерешени въпроси).

Конференцията ще започне на 12 януари с участието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в 11:00 часа.

Анастасиадис е придружен от преговарящия за кипърската гръцка страна Андреас Мавроянис и членовете на преговарящия екип както и екип от експерти. Министърът на външните работи Йоанис Касолидис, говорителят на правителството Никос Христодулидис и други официални лица също участват в делегацията. Членовете на Националния съвет са също в Женева.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*