Кипър e незасегнат от решението на  Европейския съд  по “обезщетенията за социален туризъм”

Министърът на труда и социалната политика Зета Емилианиду заяви, че Кипър е взел вече предпазни мерки, че само лица, търсещи работа ще получат обезщетения за безработица.

Европейският съд подчертава, че по време на пребиваване в друга европейска страна  в срок от три месеца, държавата от ЕС не е длъжна да плаща социални помощи на мигрантите през този период. Ако мигрантите за повече от три месеца, но по-малко от пет години се установят в някоя европейска държава, правото им на пребиваване зависи от това дали те ще имат достатъчно средства, за да си осигурят престоя.
Зета Емилианиду заяви, че имигрантите трябва да търсят работа, а не ползи.
Що се отнася до Кипър, министърът посочи, че по условията за гарантирания минимален доход (ГМД), човек трябва да живее в Кипър в продължение на най-малко пет години.
Когато става въпрос за обезщетение за безработица, законът изисква от жалбоподателят неговото име и квалификации, така че държавата да може да предложи евентуални възможности за трудова заетост, с цел да се попречи на лицата, които се интересуват само от получаване на помощи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*