Кипър с най-малко наркозависими в ЕС

Изследванията обаче показват тенденция към увеличаване на броя на млади хора, употребяващи наркотици

 

Въпреки, че девет от всеки десет кипърци не са наркомани, икономическата криза и високата безработица е довела много млади хора в депресия и употреба на наркотици.

В събота бе проведена 21-вата конференция на неправителствената организация за борба със зависимостите  KENTHEA, в сътрудничество с Университета в Кипър, на която бе изнесено, че Кипър е на едно от последните места в ЕС по брой на наркозивисими. То днешните лекарства, които са по-евтини от наркотиците, по-вредни и по-пристрастяващи изискват ефективна превенция и лечение. Според ръководителя на KENTHEA, епископ Исаия, използването на упойващи вещества сред младите хора се увеличава.

Той добави, че употребата на канабис е по-широко разпространена и “предизвиква психози по-бързо, както и други психологически проблеми”.

Прекомерната употреба на алкохол сред тийнейджърите показва друга възходяща тенденция, която не е наблюдавана преди десет години.

Употребата на хероин е намаляла, но годишно 15 души умират от използването на канабис, кокаин или други вещества.

Целта на KENTHEA беше да се спре наркомани бъдат изпратени в затвора. Съгласно споразумението, младежи до 24 годишна възраст ще бъдат лекувани и ще им се даде втори шанс, вместо да бъдат изправени пред съда.

Заместник ректорът на Университета в Кипър Константинос Константину каза, че KENTHEA и университета са работили заедно от 2011 г., осигурявайки подкрепа на хора в нужда и че двете организации се опитват да изградят партньорства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*