Кипър: Система за съкращаване на списъците с чакащи пациенти

Здравното министерство иска да въведе система, с която да съкрати списъците с чакащи пациенти като ги препраща към частния сектор чрез “купонна” процедура.

Според Кристина Янаки от здравното министерство, има два критерия даден пациент да бъде пренасочен към частния сектор: ако не може да бъде диагностициран и лекуван ефективно в държавните болници, и ако дадена диагноза и лечение не може да бъде предоставена в рамките на определения срок. По време на пресконференция, Янаки заяви, че държавата купува услуги от частния сектор предимно за сърдечни и очни заболявания, лапароскопска и роботизираната простатектомия.
С въпросния „купон” правителството определя минимална субсидирана цена, изчислена след преглед на ценоразписа на услугите, предлагани от участващите частни центрове и лекари.
Пациентите, които изберат център или лекар, който има по-висока цена от тези в „купона”, ще трябва да покрие разликата от собствения си джоб.

Сърдечни операции ще се извършват от две медицински центрове в Никозия и един в Лимасол, като още една частна клиника от Никозия ще се присъедини през януари.
Ценовата листа на частните клиники включва 51 услуги, свързани със сърдечни операции, включително и преди и след операционни тестове.Ще бъде включен и болничен престой до 20 дни.
Цените започват от 9 000 и достигат до 21 000 евро.

За операция на очите ще има пет частни лекари – един в Никозия и четирима в Лимасол – които ще предоставят 13 процедури. Цените ще варират между 500 евро и 2 300 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*