Чужди компании изкупуват частния сектор на здравеопазването

Доклад от събота породи опасения относно превръщането на частния здравен сектор в Кипър в монопол, държан от чужди интереси, след като стана ясно, че американската компания CVC Capital се осмелява да придобие още болници на острова.

Компанията вече купи болниците Apollonio и Aretaion в Никозия чрез Hellenic Healthcare Group и според доклад в Politis се придвижва да закупи диагностичния център Prognosis в Ларнака.

Бизнес плановете обаче не свършват дотук, тъй като според съобщенията, CVC Capital се вглежда в още две неназовани болници в столицата.

Говори се още, че американската фирма е проявила интерес към закупуването на поликлиниката Ygia в Лимасол, където мажоритарните дялове са собственост на украински инвеститор.

Междувременно израелската болница Хадаса ще отвори врати в Лакатамия в бъдеще, като същата компания има за цел да отвори диагностичен център в Лимасол.

В същото време още една болница в Строволос е планирана да се присъедини към Gesy в близко бъдеще, която е собственост на британски интереси.

Според данни на здравното министерство, публикувани в Politis, инвестициите в здравния сектор са се удвоили през последните две години.

Между 2021 г. до настоящия период е имало 28 заявления за нови болници и свързана със здравеопазването инфраструктура.

Две от тях бяха одобрени и се полагат усилия за изграждането на две нови болници.

Имаше 13 заявления през 2022 г. от чуждестранни инвеститори, които искат да инвестират в здравния сектор на Кипър, и 15 заявления през 2021 г.

През октомври миналата година комисията за защита на конкуренцията заяви, че има правомощията да въвежда предпазни мерки в сделките за придобиване в частния сектор или направо да отказва поглъщане, ако прецени, че изкупуването може да доведе до прекомерна концентрация.

Асоциацията на частните болници (Pasin) се съгласи, че монополът или олигополът ще се отрази неблагоприятно на по-малките здравни заведения, но не сподели опасенията относно създаването на монопол в здравеопазването поради съществуването на държавни болници.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*