Кипър: Нов законопроект за справяне с дългото стоене на работа

До Коледа в парламента ще бъде внесен законопроект, изискващ от работодателите да осигурят подходящи места за сядане на хилядите работници, от които в момента се изисква да стоят прави дълги часове на работа, където всъщност могат да седят.

За работниците, чиято работа не улеснява седенето, работодателите трябва да осигурят планирани почивки.

Въпросът беше обсъден в комисията по труда в Камарата на представителите във вторник.

Говорейки пред Cyprus Mail след сесията, заместник-ръководителят на комисията и депутат от Akel Йоргос Кукумас каза, че законът предвижда, че ще трябва да се осигурят подходящи места за сядане за служителите, които могат да вършат поне част от работата си, докато са седнали.

В случай, че работата трябва да се извършва в изправено положение за дълги периоди от време, той добави, че тогава работодателят ще трябва да осигури подходящи почивки.

Ако законопроектът бъде приет, тогава отделът за инспекция по труда ще трябва да извърши проверки, за да гарантира, че законът се прилага във всички предприятия, каза той.

Кукумас се позовава на проучване на ЕС за безопасност и здраве, което показва, че работниците, които стоят продължително време, могат да развият ревматизъм или мускулно-скелетни заболявания.

Той добави, че законодателството трябва да бъде прието незабавно и преди коледните празници, защото на Коледа ще има хиляди работници в търговията на дребно, във време, когато бизнесът ще бъде интензивен и ще трябва да стоят безкрайни часове, за да служат клиенти.

С новия законопроект, каза Кукумас, Кипър ще бъде по-пълно хармонизиран с разпоредбите на директива на ЕС относно прилагането на мерки за насърчаване на подобряването на безопасността и здравето на персонала по време на работното време.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*