Кипър: нови правила и изключения за SafePass

Министерството на здравеопазването обяви, че от днес, 22 ноември електронният контрол на SafePass чрез приложението CovScan Cyprus ще стане задължителен в Кипър. За някои категории жители обаче бяха направени изключения.

Магазини и заведения, изискващи SafePass, ще проверяват QR кодовете, достъпни от eudcc.gov.cy . Кодът се издава въз основа на ваксинация, възстановяване от коронавирус или отрицателен резултат от тест. SafePass  може да бъде отпечатан или изтеглен на вашия мобилен телефон в специалното приложение CovPass Cyprus.

Служителите на заведения, магазини и компании, отговорни за проверката на SafePass, трябва да изтеглят приложението CovScan. В момента е достъпен само за Android OS. Преди това Министерството на изследванията, иновациите и цифровата политика заяви, че причината за това е, че Apple все още не е одобрила iOS версията на CovScan.

Министерството на здравеопазването уточнява, че SafePass контролът в търговските центрове трябва да се извършва от администрацията на обекта точно на входа, което ще позволи да не се проверяват covid passs на входа на магазини, намиращи се в самия търговски център.

На този етап от проверка на QR кодове чрез мобилно приложение са освободени следните групи хора:

– лица на 65 и повече години;

– лица на възраст до 18 години;

– кипърски турци с гражданство на Република Кипър, които са били ваксинирани в окупираните територии;

– туристи, тоест лица, които не пребивават постоянно в Кипър, ваксинирани в други страни (с изключение на ЕС, ЕИП и Швейцария);

– законно пребиваващи в Кипър, ваксинирани в други страни (с изключение на ЕС, ЕИП и Швейцария).

Всички те може да представят SafePass в различна форма (карта за ваксинация, удостоверение за възстановяване под формата на SMS, разпечатан отрицателен резултат от теста, отрицателен резултат от теста под формата на SMS).

Електронната проверка на QR кода ще даде четири типа резултати, всеки от които има свой собствен цвят:

– зеленото означава, че собственикът на QR кода е ваксиниран или преболедувал.

– син цвят показва, че собственикът на QR кода е извършил PCR тест и е получил отрицателен резултат.

– жълт цвят означава, че собственикът на QR кода е направил експресен тест и е получил отрицателен резултат.

– ако приложението светне в червено, тогава QR кодът не е валиден.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*