Кипър на опашката по достъп и качество на интернет

Кипър се нарежда на 22-ро място от 28-те страни-членки на ЕС в цифровата икономика и общество, а 28 на сто от населението на страната никога не е използвало интернет.

В същото време Кипър има най-скъпия базов широколентов достъп в ЕС, според проучване, публикувано в Брюксел във вторник.

“С обща оценка от 0,39, Кипър се нарежда под общата средна стойност за ЕС, като 28% от населението на страната, никога не са използвали Интернет”, се казва в проучването.

“Бързи широколентови връзки в Кипър са на разположение до 77 на сто от домакинствата (срещу 62 на сто в ЕС), но интернет връзката е сравнително слаба. Само 68 на сто от домакинствата се абонират за фиксиран широколентов достъп, ” се казва още.

Това ограничава способността на Кипър да се възползва от предимствата на цифровата икономика.

Въпреки че кипърци се включват в широка гама от онлайн дейности, използването на онлайн банкиране (35 на сто) и онлайн пазаруване (38 на сто) са много по-ниски от средните за ЕС.

Ниските нива на доверие, изглежда задържат развитието на цифровата икономика на острова. Кипър попада в групата на страните с ниски характеристики, като техните показатели са изпълнявани под средното.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*