Кипър може да бъде модел за религиозно съжителство

Кипър може да бъде модел за целия регион за това как ще съжителстват мюсюлмани и християни, съобщи специалния представител  от САЩ по религиозните и глобалните въпроси Шон Кейси. Това изявление той направи по време на срещата на религиозните лидери на Кипър в резиденцията на шведския посланик в Никозия

„Аз съм много развълнуван да бъда тук в този важен момент, когато се прави осезаем напредък за решаване на дългогодишния въпрос с разделението на Кипър. За краткия ми престой в Кипър, аз съм впечатлен от политическите лидери, които работят усилено, за да се намери съгласие по сложните въпроси на управлението, разпределението на властта, собствеността, икономиката и всички други глави от преговорите”, каза Кейси.
“Впечатлен съм и от всеотдайността и упорита работа на религиозните лидери в Кипър, които категорично осъждат всички форми на насилие и полагат усилия за изграждането на връзки сред своите последователи към справедливо, цялостно и трайно решение, което ще е от полза за всички хора в Кипър” добави той.

Едно от нещата, които той е разбрал е, че конфликтът в Кипър никога не е бил религиозен.

Архиепископ Хризостомос каза, че „всички религиозни лидери в Кипър застават зад политическите лидери и са готови да помогнат за постигане на справедливо решение в полза на всички хора в Кипър, кипърските гърци и кипърските турци”.

Кипърският турски мюфтия Талип Аталай каза, че постигането на мир в Кипър не само ще бъде от полза на хората от острова, но и на целия регион. „Ние имаме нужда от спокоен живот, който ще се основава на уважение, честност и доверие. Хората имат нужда да се чувстват в безопасност”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*