Кипър и Израел пишат нова глава в отношенията си

Пред членове на Американския еврейски комитет в Чикаго, президентът Анастасиадис заяви, че отношенията на Кипър и Израел през последните години преминават в духа на добросъседство и партньорство.

„Обменът на срещи на високо равнище, последно през юни в Израел и през юли на министър-председателя Нетаняху в Кипър, е само върхът на айсберга”, каза той. „Ние сме две страни в бурен, но важен регион, който е изправен пред много общи предизвикателства. За Израел, Кипър е стабилен, предсказуем и надежден партньор и обратно”.

Той каза, че откриването на въглеводороди е създало тласък в двустранните отношения, които отвориха нови хоризонти в регионалното сътрудничество. А това дава така необходимата енергийна независимост и сигурност, както и възможности за износ и за двете страни.

„Енергията може да послужи като катализатор за стабилност и сътрудничество в нашия регион.След моята лична инициатива и поредица от координирани действия, за да се спечели подкрепата на редица страни-членки на ЕС, които споделят мнението, че ЕС следва да предприеме по-активна роля в региона, председателя на Европейския съвет, господин Доналд Туск посети Израел и Палестина”, заяви президентът.

По материал на CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*