Кипър и Израел закрепиха връзките си със споразумение

Υπουργός Άμυνας Χριστόφορου Φωκαίδη και Υπουργός Άμυνας Ισραήλ στα αποκαλυπτήρια μνημείου «Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας»

Кипър и Израел в подписаха Споразумението за статута на силите (SOFA), който определя правата и задълженията на военния персонал на всяка страна по време на съвместни дейности.

Споразумението беше подписано по време на официално посещение на израелския министър на отбраната Моше Ялон след разговори с кипърския си колега Христофорос Фокаидес.

След срещата израелския министър каза: „Отношенията между нашите сили за отбрана, въоръжените ни сили както и разузнавателните ни агенции са на много добро ниво и това е много важно. Посещението ми тук днес демонстрира силната връзка между двете държави “.

Христофорос Фокаидес добави, че сътрудничеството между двете страни се основава на общи ценности и интереси и призна необходимостта от ефективно посрещане на новите предизвикателства пред сигурността в региона.

„Стигнахме до заключението, че колкото по-непредсказуеми са предизвикателствата пред сигурността днес, толкова по-наложително е да се поддържа надеждното партньорството между нас. Затова е особено важно да се подкрепят тези правителства в областта, които остават ангажирани с насърчаване на стабилността и сигурността в региона”, добави Фокаидес.

След срещата и подписването на споразумението, двамата министри посетиха военния лагер на генерал-лейтенант Василиу Капота в Никозия, където беше открит паметник, посветен в чест на децата  оцелели от Холокоста.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*