Кипър: Държавните служители да декларират приходите си

Искат специален списък да разкрива доходите на депутати и държавни служители

 Хиляди държавните служители, длъжностни лица, а вероятно и други ще бъдат задължени да подават информация в заявления за доходите си и източника на финансовите средства, стана ясно в сряда, след като въпросът беше обсъден при закрити врати от Комисията по правните въпроси на Парламента.

Списъкът на хората, които ще трябва да подават заявления включва президента на Републиката, министри, народни представители, членове на Комисии, съдиите, служители в общинската администрация, полу-правителствени членове на съвети, както и държавните служители.
Депутатите са обсъждали, че собственици на медии, журналисти и църковни служители също трябва да подават такава информация. В заявлението също така ще бъдат включени активите на съпрузите и непълнолетните деца. Случаи, в които се открият престъпления ще бъдат предадени на Правната служба.
Депутатът от ДИСИ Сотирис Сампсън, каза, че е почти сигурно, че парламентът ще трябва да направи промени в конституцията, за да се направи прилагането на закона възможно. Депутатът коментира, че много от депутатите не са съгласни с публикуването и общественото достояние на тези заявления.

Депутатът от АКЕЛ Аристос Дамиану каза, че партията му е „за” публикуването на изявленията на високопоставени длъжностни лица.
Той сподели, че са били разглеждани три предложения: публикуване на цялата информация; публикуване само в случай на нарушения и публикуването на определена информация по определени критерии.

Председателят на Зелената партия Георгиос Пердикис беше недоволен от несъгласието на депутатите да се публикува такава информация, както е в повечето европейски страни.
Той каза, че хората искат да имат достъп до такава информация и „Аз не разбирам защо Кипър трябва да пази политици и други като строго пазена тайна”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*