Кипър депортира особено опасни нелегални емигранти

Кипър е един от лидерите в Европейския съюз по брой на депортирани нелегални имигранти. През септември и октомври властите в страната изпратиха у дома 700 бежанци. Общо 7000 души са били депортирани от острова през 2022 г.

Кипър има едно от най-високите съотношения на мигранти към общото население. В същото време броят на изпратените у дома бежанци е съпоставим с данните на най-големите държави от блока. През последните два месеца агенцията Frontex е провела 1000 акции на репатриране от Франция, 800-900 случая от Германия и 700 от Кипър.

Особено опасните от тях се изпращат с отделен самолет.

Сериозните успехи на Кипър в тази посока отбеляза ръководителят на Европейския център за репатриране Ларс Гердес, който беше на официално посещение в страната.

Кипър депортира мигранти главно в Индия и Нигерия. Основното условие е готовността на страната домакин.

Депортирането не е лесна задача. Принудените мигранти правят всичко възможно да не се върнат в родината си. „Имаше случаи, когато човек пъхна бръснарско ножче в устата си и се самонарани. Други си удрят силно главите. Знаят, че ще ги закараме в болница за лечение. И оттам могат да избягат“, казва Ларс Гердес.

Ролята на служителите на Frontex в Кипър

По-рано тази седмица министърът на вътрешните работи Никос Нурис каза, че Кипър е репатрирал около 7000 мигранти през 2022 г. От тях 4800 души са се прибрали с помощта на МВР, а 2200 с помощта на Фронтекс.

На острова агенцията има 29 служители, които работят на летище Ларнака. Други 25 служители са в бежанския лагер Пурнара. Те изпълняват три основни задачи: управляват миграционните процедури, съветват по въпросите на репатрирането и придружават мигрантите в случай на принудително връщане. Представители на организацията също така проверяват всички търсещи убежище и ги интервюират, за да получат информация за маршрутите и групите, които се занимават с трафик на хора. „Това е много важно за анализа на риска. Освен това можете да видите откъде идват тези потоци към Европейския съюз“, казва Гердес.

Оказва се помощ на мигрантите да започнат живота си наново. Консултантите по репатриране информират мигрантите за възможностите за доброволно завръщане в техните страни. Гердес каза, че агенцията работи с редица неправителствени организации, които финансира, за да помогне на бежанците, които решат да се върнат в родината си, да създадат бизнес там и да започнат живота си наново. „Ние подкрепяме не само физически лица. Ние подкрепяме местната икономика“, казва Ларс Гердес.

Група служители на агенцията помагат на кипърската полиция да експулсира агресивни бежанци от страната, ако се съпротивляват. Миграционната криза продължава да бъде належащ проблем за Европа. Това означава, че трудностите на място все още остават.

Не са малко случаите, в които бежанците са жертви на престъпници. Все повече стават престъпните групи, въоръжени с ножове и огнестрелни оръжия, казва експертът. Преди няколко седмици български офицер беше убит на турската граница, след като откри огън по граничарите.

Самите мигранти обаче също често са жертви. „Имаме сериозни доказателства, че уязвимите хора са експлоатирани и малтретирани от различни сили за политически или престъпни цели. Това е обща заплаха за целия ЕС“, каза Ларс Гердес.

Служителите на агенцията обръщат голямо внимание на идентифицирането на групи, участващи в трафик на хора, контрабандисти и престъпници, които проявяват насилие срещу жени. „Понякога виждаме случаи на наистина тежки престъпления, които демонстрират върховата човешка жестокост и цинизъм“, казва той. Представител на агенцията разказва как контрабандистите мамят бежанците: „Казват на хората, че Кипър е част от Шенгенската зона. Мигрантите подписват договор с тях и щом това се случи, те дължат големи суми. За да изплатят дълга си, мнозина са принудени да проституират. В същото време Frontex се стреми да защити страните от ЕС от тези, които наистина не се нуждаят от убежище. „Трябва да защитим системата от злоупотреби“, казва той.

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*