Новият президент на ПАСЕ е кипърката Стела Кириакидис

Новоизбраният председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е кипърската депутатка от Европейската народна партия Стела Кириакидис. За разлика от Европейския парламент (който е институция на Европейския съюз), правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва. Нейните препоръки в областта на човешките права имат значителна тежест в контекста на европейската политика. Европейският парламент и другите институции на Европейския съюз, често се позовават на данните на ПАСЕ, особено в областта на човешките права и на правното и културното сътрудничество.

Кириакидис бе избрана с голямо мнозинство пред другия кандидат, литовеца Емануелис Жингарис в трети тур на гласуване. Тя ще остане на поста до откриването на следващата редовна сесия в Страсбург, която ще протече от 22 до 26 януари 2018 г.

В интервю Стела Кириакидис споделя, че това е „голяма чест“ както за нея самата, така и като кипърски граждани,  тъй като тя е третата жена, която заема поста в Страсбург. Кириакиди каза, че Кипър е член от 1961 г. насам и това е първият път, когато Кипър е избран за този висок пост. Тя става 30-ият председател на ПАСЕ от 1949 г., първият кипърец и третата жена на тази длъжност.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*