Кипър: Близо ли сме до края на ограниченията

Докато в българските новини четем за предстоящо затваряне в родината, Кипър като че ли е все по-близо до връщане към нормалното, след едногодишни строги мерки и ограничения заради Ковид-19.

Днес д-р Петрос Караянис, професор по микробиология и молекулярна вирусология в Медицинското училище към Университета в Никозия, заяви пред CNA, че през следващите една до две седмици случаите в Лимасол ще намалеят и че до края на април ситуацията ще бъде нормализирана.

Той смята, че днес, вторник ще покаже по-голям брой положителни случаи поради простата причина, че в понеделник са направени по-малко тестове поради официалния празник Катара дефтера, но „като цяло процентът на позитивност е около 1%“, каза той.

Професорът подчерта обаче, че трябва да се обърне внимание на здравната система.

„Трябва да следим постъпванията в болница. Има натиск, броят на пациентите е същият, както беше през януари-февруари, когато влязохме в най-строги мерки. Разликата е, че пациентите вече са по-млади, защото възрастните хора са ваксинирани.“

Коментирайки отмяната на някои мерки във вторник, по-специално отварянето на ресторанти и кафенета за вечеря на открито, Караянис каза, че ако се спазват строгите протоколи, които са осмивани от собствениците на ресторанти, няма да има проблеми.

„Може да има леко увеличение на случаите. Надявам се обаче ситуацията да се стабилизира “, каза той.

Във връзка със ситуацията в Лимасол, която е подложена на обстрел поради липса на спазване на мерките, по-голям брой случаи и по-висока позитивност, Караянис каза, че ситуацията там „поне не се е влошила“.

„Вярвам, че ще започнем да наблюдаваме спад в броя на случаите през следващите една или две седмици с обявените мерки, т.е. невръщането на децата в гимназиите и затварянето на началните училища там“, той каза.

Караянис призова хората да спазват мерките за самозащита и да бъдат търпеливи.

Около 1000 души се събраха на карнавално парти в старото пристанище на Лимасол в неделя вечерта, което предизвика възмущение в останалите области.

„Хората са уморени, но това не означава, че трябва да унищожим постигнатото до момента“, каза Караянис. „Все пак е нужно малко търпение“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*