Кипърската Църква реагира на изявлението на Омбудсмана

„Всеки трябва да си знае мястото”, реагира Аркиепископ Хризостом

„Не е работа на омбудсмана да решава дали децата могат да ходят на църква или не”, отсече в петък Архиепископ Хризостом, след изявлението на омбудсман Савиду за посещението на деца от държавна детска градина в Никозия в църква, за да целунат мощите на светец.

Преди три дни омбудсман Савиду призова министерството на образованието да предприемат действия, за да се избегнат подобни инциденти, както в случая жалбата на родителите на децата.

В доклада си тя написа, че училищата са място, където се срещат различни възгледи и култури и затова трябва да останат неутрални и безпристрастни. И организираното от детската градина водене на децата в църквата нарушава тази безпристрастност. Освен това училищата трябва да работят като такива, а не като верни привърженици на религиозните традиции и практики.

Този неин доклад обаче не се хареса на Архиепископа и реакцията му не закъсня. Най вече, че омбудсманът не трябва да прекрачва границата.

„Не е нейна работа дали децата трябва да ходят на църква или не! Всеки трябва да си знае мястото”, заяви висшият църковен служител.

Той добавя, че кипърци са религиозни хора и от векове ходят на църква и целуват иконите. Училището може просто да е организирало посещение на  църквата, но той не смята, че децата не са били специално заведени и задължени, за да целунат мощите. Родителите са тези, казва той, ако желаят, могат да кажат на децата си да не ходят на църква.

“Никога не сме принуждавали някой да целува икони във всяка църква. Децата, които ходят на църква имат пълното право да решат дали искат да целуват икони “, каза архиепископът. Архиепископът допълни, че в продължение на векове. Църквата е отговаряла за образованието в Кипър и се е грижила за християнските деца.

Но не бива и децата да правят каквото си искат, казва той. “Дори и да не искат да отидат в църквата, ако това е решение на училището, всички деца трябва да ходят”.

Той добави, че това не нарушава никакви свободи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*