Картофена война в Кипър

Кипърски бизнесмен, направил сделка с кипърски турски колега за внос на картофи от окупираните територии съгласно Регламента за демаркационната линия (GLR) е подложен на тормоз и заплахи от местни хора и политици.

В събота, над 200 протестиращи се събрали пред склада му в район Фамагуста и са били спрени от саморазправа от британските власти.

Всичко започва през юли, когато той сключва сделката турскокипърския си колега. Когато получава първите пратки, той решава да спре за кратко време докато заплахите утихнат. Заплахите идвали от обаждания от скрит номер и съдържали открити закани за саморазправа с него и семейството му и изгарянето на складовете му.

Такава търговия е възможна и е въведена от ЕС през 2004-та от ЕС като част от пакета за подпомагане на кипърските турци, която е работила до момента и в двете посоки.

Сред протестиращите е имало и депутати на ДИСИ.

Досега бизнесменът е внесъл 150 тона картофи от окупираните територии, които веднага били изнасяни за Гърция и Великобритания и не са се предлагали на местния пазар на републиката.

Оплакващия се бизнес заявява, че противниците му са се обаждали на негови клиенти и казвали, че картофите са от Турция.

За сделката си с кипърския турски бизнес, бизнесменът Христофи казва: „Опитваме се да създадем добри отношения. Искаме страната ни да се обедини, ако не започнем отсега, тогава какъв е смисълът?”

Обяснението на единия от депутатите на ДИСИ е било, че протестирали срещу незаконната търговия, която в случая не е незаконна.

Говорителят на ДИСИ Продромос Продрому заяви, че не одобрява постъпката на четиримата депутати, които са действали под натиск от избирателите си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*