Кабинетът одобри план за защита на основното жилище

Кабинетът на президента в сряда одобри план за подпомагане на собствениците на жилища да  задържат домовете си въз основа на определени критерии.

Новата схема наречена “Първичен План за защита дома” е насочена към хора, които се смятат за уязвими членове на обществото и имат жилищен кредит, обезпечен с ипотека върху дома, който вече е тяхна собственост като тяхно основно или първо жилище.

Планът обхваща и малките предприятия с годишен оборот до  250 000 евро и не повече от четирима служители, ако те са теглили бизнес кредит с ипотека върху основното им жилище.

Планът поставя строги указания за вида на жилищния или бизнес кредит по същество, изисквайки като предпоставка за заема, той да е бил взет за изграждането на дома, закупуване на жилище или разрастване на бизнеса.

Кипърската Land Development Corporation (CLDC) ще бъдете натоварена с прилагането и наблюдението на плана. CLDC ще субсидира ипотечните лихви на собственика на дома, за да се изключи рискът за ликвидация на дома.

Според плана, максималното намаление на лихвения процент ще бъде 4%, а продължителността на финансовата подкрепа не може да надвишава четири години.

Планът съдържа всички условия, критерии доходи и обстоятелства, при които собствениците могат да се кандидатстват по него.

Вътрешният министър Сократис Хасикос изясни в писмено изявление, че пазарната цена на отговарящ на критериите за основно жилище имот в рамките на плана не трябва да надвишава 250 000  евро и салдото по кредита не трябва да надвишава 300,000 евро. Също така общата прогнозна стойност на имота минус стойността на основното жилище не може да надвишава 100 000 евро според плана.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*