„Ислямска държава“ пое отговорност за самолетната катастрофа в Египет

Русия определи твърденията на джихадистите като „измислици“

Крилото на терористичната групировка “Ислямска държава” в Египет пое отговорност за падането на руския пътнически самолет, при което загинаха всичките 224-има души на борда, съобщи в събота АФП.

Според официалната позиция на Русия обаче тази информация не е достоверна и египетските разследващи не разполагат с никакви данни, които да я потвърждават.

„Войниците на халифата успяха да свалят в провинция Синай руски самолет, който транспортираше над 220 кръстоносци и те всички са мъртви”, твърди в “Туитър” екстремистката група с уточнението, че това е отговор на руската интервенция в Сирия.

samoletСпоред военни експерти, цитирани от АФП обаче, бунтовниците от “Ислямска държава”, действащи в северната част на Синай, не разполагат с ракети, които могат да свалят самолет, летящ на височина над 8 хил метра. Въпреки това те не изключват въжмоността да е имало бомба на борда на самолета или той да е бил ударен от снаряд или ракета, ако е намалил височината заради технически неизправности, отбелязва агенцията.

„Поддържаме тясна връзка с египетските колеги, с авиационните власти на тази страна и засега нямаме никаква информация, която да потвърждава такива измислици”, коментира руският министър на транспорта Максим Соколов, цитиран от БТА.

Съобщението, с което египетското крило на “Ислямска държава” пое отговорността за самолетната катастрофа бе публикувано и на сайта “Аамак”, който действа като полуофициална информационна агенция на джихадистката групировка, информира “Ройтерс”.

Машината “Ербъс А321”, собственост на руската авиокомпания “Когалимавиа”, се разби в централната част на Синайския полуостровв Египет, докато изпълняваше чартърен полет от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Намерена е една от черните кутии на самолета.

Малко след излитането си самолетът изгубил връзка с диспечерите в кипърския град Ларнака и изчезнал от радарите. Летателният апарат е паднал в планински район в централната част на Синайския полуостров при лоши метеорологични условия.

Има противоречиви съобщения за съдбата на самолета, като според някои от тях, той е изчезнал над Кипър. Повечето пътници са били руски туристи. Руските авиационни власти съобщиха, че полет 9268 е излетял от Шарм Ел Шейх в 6.51 часа московско време и е трябвало да пристигне на аерогара Пулково в Санкт Петербург в 12.10 часа.

razbit_samoletВластите добавят, че самолетът не е влязъл в контакт с контрольорите на въздушния трафик в Кипър, като 23 минути след излитането е изчезнал от радарите. Машината е паднала в района Хасана, южно от град Ариш на Синайския полуостров.

Компанията “Когалимавиа” заяви, че не вижда основания да се предполага, че катастрофата е резултат от човешка грешка, предаде “Ройтерс”, цитирайки Интерфакс и РИА Новости. Говорител на компанията каза, че пилотът е бил опитен, а самолетът е бил в добро техническо състояние. Командирът на полета Валерий Немов е имал е 12 хил. летателни часа, от които 3 800 с този тип самолет, съобщи и ТАСС.

Компанията “Когалимавиа”, която от 2012 г. смени търговската си марка на “Метроджет”, е създадена през 1993 г. под името “Колавиа”. Тя е на 19-о място в Русия по брой на превозвани пътници , сочат руски статистически данни, цитирани от БТА. Работи с два “Еърбъс”- А320 и седем “Еърбъс” А321.

Самолетът, който се разби днес на Синайския полуостров, е извършил първия си полет през 1997 г. за ливанската компания МЕА, след това е бил използван от турската “Онур еър” и Саудитските авиолинии, а от 2012 – от руската компания за чартърни полети.

Телата на над 100 души вече са извадени от разбилия се руски самолет с 224 пътници на борда, съобщи АФП.

Опровергани бяха първоначалните твърдения, че А321 е навлязъл в кипърското въздушно пространство.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си на семействата на жертвите от катастрофата, предаде Ройтерс. Той е наредил на правителството да предложи незабавна помощ на близките на загиналите и да сформира държавна комисия за разследване на причините за катастрофата. 1 ноември е обявен за ден на национален траур в Русия. Националните знамена ще бъдат спуснати на цялата територия на страната, съобщава още пресслужбата на Кремъл.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*