Информационни дни в Кипър, октомври 2023

От 22 до 28 октомври се проведоха три срещи в Никозия, Лимасол и Пафос от поредицата „Информационни дни“ в Кипър.

В тях участваха експертите от НОИ – Галина Андреева, от Дирекция ЕРМД, отдел пенсии и Юлия Борисова от Дирекция Краткосрочни плащания (парични обезщетения а безработица, временна нетрудоспособност, за бременност и раждане, Илиян Георгиев, директор на НОИ Благоевград и Емнуела Симард, ръководител на СТСВ към посолствата ни в Гърция и Кипър.

От кипърска страна в срещата в Никозия участваха Сотирис Стратис от Здравното м-во, г-жа Сотирула Андреу и Мариос Димитриадис от Министерството на труда и социалната политика.

Повече от стотина сънародници бяха консултирани по въпроси, касаещи трудовото законодателство в Кипър и България, пенсиониране, видове обезщетения и др.

В две поредни публикации ще ви представим информация по разискваните теми.

 

ПЕНСИОНИРАНЕ В КИПЪР

 

    Условията за пенсиониране в Кипър (мъже и жени) са:

  1. Лицето да е навършило 65 години,
  2. Да има 15 години трудов стаж и 15 осигурителни точки (монади). Това значи, че за всяка година лицето трябва да има 1 монада или повече. При желание на лицето за ранно пенсиониране на 63 години, осигурителният му стаж трябва да е общо 33,3 години и 33,3 осигурителни точки (монади). В този случай лицето ще получи пенсия, намалена с 12% от пълния размер, който му се полага. Трябва да се има предвид, че дори лицето да работи и плаща осигуровки след това, тези 12% няма да му бъдат опростени от размера на пенсията при навършване на 65-годишна възраст.

По време на консултациите с представителите на МТСП и трудовото аташе към посолството ни в Атина и Никозия бяха отправени питания именно за доказването на трудовия стаж. Оказва се, че много хора смятат, че има някакво прехвърляне на стаж, което не е съвсем точно.

Процедури по подаване на документи за пенсиониране

При подаване на документи за пенсия в Кипър, местните власти се обръщат по служебен път към българските власти, за да получат официално информация за трудовия стаж на лицето. Броят на годините, които се потвърдят от България, се сумира с броя на годините, които лицето е работило в Кипър. За жените тук се добавят 3 години за всяко родено дете и допълнителен кредит осигурителен период, който покрива времето за обучение за завършване на висше образование до 6 години, ако България не ги е взела под внимание. Така всички тези цифри дават сумарно трудовия стаж на едно лице, за да може да се разгледа правото му на пенсия. Повечето български граждани нямат пълен трудов стаж в Кипър и трябва да минат през тази процедура.

Що се отнася до осигурителните точки/монади, за да получите пенсия в Кипър при навършване на определената възраст и достатъчно години трудов стаж, трябва да имате най-малко 15 осигурителни точки, които не винаги се равняват на 15 години. Една осигурителна точка за 2023 г.  е равна на 10,008 евро брутно годишно възнаграждение, върху което е било осигурено дадено лице. Ако тази сума е по-малка, то за съответната година лицето ще получи пропорционалния процент от 1 точка. Ако сумата е по-голяма – също, но тогава за една година ще се начисли пропорционално повече от една точка.

Документи за пенсиониране в Кипър се подават в рамките на 3 месеца до навършване на годините за пенсия.

Когато лицето има част от трудовия си стаж в една държава и част от него – в друга, то получава пропорционална на стажа и осигурителните вноски пенсия от двете държави, независимо една от друга. 

Документи за пенсиониране в Кипър могат да се подадат и от България чрез НОИ и те по електронен път се изпращат до съответната институция в Кипър. По същия начин могат да се подадат документи за българска пенсия тук, които служебно и по електронен път ще бъдат изпратени в НОИ.

Може ли да се получава кипърска пенсия в България?

Да, това е възможно, тъй като пенсията се получава по     банков път, преведена в посочена от лицето банкова сметка, включително в българска банка, или обратно – българската пенсия може да бъде превеждана в сметка в кипърска банка, ако лицето продължи да живее в Кипър.

ПЕНСИОНИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Получаване на право за пенсия в България е идентично на това в Кипър. Но тук навършените години са различни, в зависимост кога ще се пенсионира лицето. Информацията се вижда в таблицата по-долу:

УСЛОВИЯ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ

ЗА ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ И ВЪЗРАСТ (чл. 68 ал. 1 и 2 от КСО)

 

**Забележка: До 2037 година възрастта и стажът се увеличават с два месеца, до пенсионна възраст 65 години, при стаж за жени 37 години, а за мъже 40 години.

Важно е да се знае!

Наскоро в България беше премахната трудовата книжка, защото е създаден регистър, който удостоверява трудовия стаж. В този регистър се пазят данните от 1 януари 1997 година насам.

Ако лице, което подава документи за пенсия, има трудов стаж преди тази дата, то задължително трябва да представи трудова книжка. Същото важи и за лицата, които имат някаква категория труд. Приравняването на години според категорията става само с трудова книжка, тъй като тази информация не фигурира в единния регистър.

При подаване на заявление за българска пенсия от Кипър, трябва да представите оригиналните документи или тяхно копие, заверено от компетентно лице/орган – нотариус или от социално осигуряване (вярно с оригинала).

Оригиналите след това остават при вас.

Ранно пенсиониране за мъже и жени в Кипър

Ако решите да се пенсионирате по-рано, на 63 години, удръжката от 12% остава завинаги, независимо дали продължавате да плащате осигуровки. В този случай  може да разгледате друга опция, примерно на 63,5 или на 64 годишна възраст, в които удръжката намалява с 0,5% за всeки месец след 63-а годишна възраст, за която се изисква пенсия.

Пример: пенсия на 64a годишна възраст е с удръжка от  6%.

Недостигащ стаж в България и Кипър при пенсиониране

В Кипър имате право да закупите една година назад трудов стаж, а в България пет години.

 При ниска пенсия, ако живеете в Кипър   

Ако след пенсионирането си сте избрали да живеете в Кипър и имате ниска пенсия под определения жизнен минимум за страната, имате право на т.нар. „малък чек“. Размерът му се определя в зависимост от сбора на всичките ви пенсии – от България, Кипър и евентуално друга европейска страна, в която сте работили и определения жизнен минимум за Кипър към момента. Заявлението се подава еднократно.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*