Инфлацията в Кипър се покачи до 4,3% през септември 2023 г

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в Кипър се е увеличил с 4,3% през септември 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г., според Кипърската статистическа служба.

Това покачване на инфлацията също представлява увеличение от 0,2 на сто спрямо предходния месец.

За периода от януари до септември 2023 г. Кипър регистрира инфлация от 4,4 на сто, отбелязвайки значително увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

При съпоставяне на данните спрямо септември 2022 г. категориите храни и безалкохолни напитки бележат чувствителен ръст от 10,2 на сто, следвани от ресторанти и хотели с 5,9 на сто.

Спрямо август 2023 г. най-голямо вариране на цените има в категорията облекло и обувки, където се наблюдава увеличение от 7,6 на сто.

От статистическата служба съобщават още, че през периода януари – септември 2023 г. най-големи колебания се наблюдават в категориите храни и безалкохолни напитки с 9,4 на сто и ресторанти и хотели с 6,5 на сто спрямо същия период през предходната година.

Най-съществена промяна в икономическите категории спрямо септември 2022 г. има в категорията храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия с ръст от 8,5 на сто.

Освен това, по отношение на месечните промени, категорията енергия отбелязва най-значително колебание, което се повишава с 3,4% в сравнение с предходния месец.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*